Rántott bodzavirág vagy akácvirág(olasz recept)

Tudom, hogy az olajban sült dolgok nem éppen egészségesek, de nem tudtam nem megosztani veletek ezt az olasz receptet. Tehát akár a bodza virágát akár az akácvirágát úgynevezett sörtésztába mártva forró olajban kisütik. 
A bodzavirágot lehetőleg utaktól távol szedjük. A sütéshez mindig megmossuk és megszárítjuk. A vastagabb szár részeket eltávolítjuk.
A sörtésztára több recept is létezik. Leírok párat. 

1. Rántott bodza (akác) virág 6 személyre

Bodzavirág
Recept a sörtésztához:
125 gr fehér liszt, 1 tojás, 25 gr vaj megolvasztva, fél pohár tej, kristálycukor ízlés szerint.
Az összes alapanyagot összekeverjük, s hűtőbe tesszük fél -1 órára. Majd belemártjuk a jól de óvatosan mosott és papírtörlőn megszárított bodzavirágokat, majd forró napraforgó olajban kisütjük. Vigyázzunk, hamar sül. Előbb az egyik, majd a másik felét is kicsit aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre tesszük.

2. Rántott bodzavirág

Bodzavirág (fent leírt módon megtisztítjuk)
Sörtészta recept: 150 gr fehér liszt, 150 gr keményítő, 150 gr világos sör, 1 tojás, egy csipet bikarbonát (vagy sütőpor), só ízlés szerint, és ha nagyon sűrű lenne egy kis szénsavas ásványvíz.
Napraforgó étolaj a sütéshez, melyet legalább 180 fokig hevítünk. Megjegyzem, hogy itt Olaszországban elterjedt édes dolgok olajban való sütésénél (fánkok, vagy épp virágok) a földimogyoró olaj. Jelentem kipróbáltuk és nagyon "finom", kevésbé lesz olajszagú a ház, de nem hagy mellékízt. 

 

3. Bodza ital (ahogy a nagymamám csinálta)

4 liter hideg víz
40 dkg- 1/2 kg cukor
1 citrom vékony karikákra vágva
5-8 fej bodzavirág
10-15 gr citromsav
Ezeket mind összekeverjük egy nagy tálban, s állni hagyjuk fél-1 napig. Majd leszűrjük és hűtőben tároljuk. 1-3 napig frissen fogyasztható! (Vigyázat enyhén vízhajtó!)

Bodza szezon van!

 

Európában szinte mindenhol elterjedt növény egészen 1400 m magasságig. Megtalálhatók erdők szélén, árokparton, de ültethetjük sövénynek, kedveli a világos helyeket, s kisebb fává is nevelhető. Májusban ontja illatos, virágporral teli virágait. Majd bogyóvá érik. A bogyót a gyapjú festésére is használják. A konyhában nagyon kedvelt a virága olajban kisütve, süteményekhez adva, szörpként vagy frissítő italként, illetve tiszító (vízhajtó) teaként. 

Magát a bogyóját erjesztve fogyaszthatjuk borként, lekvárt is főzhetünk belőle, de szintén szörpnek is használhatjuk. 

Hatóanyaga

Bodza virág: enyhíti a megfázás tüneteit és a lázat, enyhe gyulladásgyökkentő, valamit fokozza a váladék termelést. Ismert mint enyhe diuretikum (hashajtó és vizelethajtó hatású). 
A bodzabogyó 79%-a víz, 16%-a szénhidrát, a maradék fehérje és rostok. Megtalálható benne a kálim, kálcium, foszfor, vas, magnézium, cink és szelén. Vitaminokból az A vitamin és a B vitamincsoport (B1,B2,B3, B5, B6), de C vitamint is tartalmaz.
Hosszú a lista az aminósavakból is. 
Csak az ép teljesen kinyílt virágokat gyűjtsük, messze az utaktól. Inkább eldugott tisztásokon, erdőszéleken.

05 május 2012