Medvehagyma

(Allium ursinum)

 

 

Ha itt a tavasz akkor kezd kibújni az árnyas erdőkben az utóbbi években újra felfedezett nagyon értékes növénye (gyógynövénye mondhatjuk) a medvehagyma (Allium ursinum). Már a medvéknek sem volt közömbös, termését, hagymáját kifejezetten szeretik innen kapta nevét is.
Levelei  könnyen összetéveszthetőek a MÉRGEZŐ gyöngyvirággal (Convallaria majalis). Ami viszont nagy segítség a megkülönböztetésben, hogy fokhagymaillatot áraszt! Ezért vadfokhagymának is nevezik.


Hogy mire is jó?

 

Hogy a tavasz közeledtével elkezdjünk méregteleníteni, megújulni, úgy is mondják hogy a szervezet kéményseprője, mivel 12X erősebb a fokhagymánál.
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, bőrbajokra szintén kiváló. Bélférgesség ellen is érdemes kipróbálni. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.


Mi található benne?


Hatóanyagai: Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént. (http://timcsi-gyogykert.pagony.net/2011/12/09/medvehagyma/)

 

Fogyasztása


Mivel szezon van a legértékesebb ha frissen nyersen fogyasztjuk a leveleket, vagy salátához keverjük. De számos más felhasználási módja is van.
Recepteket itt találtok:  http://antalvali.com/medvehagyma-igazi-tavaszi-nagytakarito-receptjei.html

 

A medvehagyma képeket én készítettem a saját kertünkben!

Felhasznált irodalom:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Medvehagyma
http://antalvali.com/medvehagyma-igazi-tavaszi-nagytakarito-receptjei.html
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=112
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/szagos_kincs_az_erdok_melyerol/20070511163321
http://timcsi-gyogykert.pagony.net/2011/12/09/medvehagyma

Medvehagyma

 

17 március 2015