Együnk spárgát!

Hogy miért is? Itt Olaszországban épp a spárgaszezon közepén vagyunk. A mi zónánkban van Észak-Olaszország leghíresebb spárgatermőhelye. A kis települést Cimadolmonak hívják. Innen származik a legjobb minőségű fehér spárga. (Persze meg is kérik az árát. Általában egy csokor – ami egy kg-t jelent 6-8 euró!). A spárgafesztivált és versenyt 2012 május 3-tól május 13-ig rendezik. 
A spárgáról tudni kell, hogy több fajtája ismert. Ételek készítésére két félét ajánlanak a zöld színű spárgát és a fehér színű spárgát. 
A zöld spárga előnye, hogy előbb megpuhul, s nem kell annyira megpucolni, mivel nem hajlamos, hogy fás legyen a szára. Ellenben a fehér spárga kicsit vastagabb, s jobban meg kell tisztítani. Személy szerint a fehér spárgát jobban szeretem. 
Itt Olaszországban ismert a vadspárga is. Pont ilyenkor áprilisban-májusban gyűjtik. Mindenkinek megvan a titkos lelőhelye. Állítólag sokkal nagyobb tápértéke van, mint a házi termesztett spárgának.
A FRISS SPÁRGA A LEGFINOMABB! JOBB HA MINDIG A SZEZONNAK MEGFELELŐ ZÖLDSÉGEKET ÉS GYÜMÖLCSÖKET FOGYASZTUNK!!!

Tisztítása

Saját bevált módszeremet írom le. (az interneten persze vannak más tanácsok is). Én újságpapírra, vagy deszkára fektetve levágok a szárából egy jó 4-5 cm-t. A késsel lehet is érezni, hogy kemény-e a szára. (ezt hívjuk fás résznek, amit nem nagyon lehet megenni), aztán krumplihámozóval a deszkára fektetett spárgát jól meghámozom. Így biztosan eltávolítottam a fás részt. Aztán összekötöm őket úgy hogy a fej része legyen egy vonalban, majd az alja részét is egy nagy késsel egyenesre vágom. Sokan a levágott részt külön megfőzik pürésítik, s tehetik zöldség levesbe például.

Főzés

Én az olasz ismerősök által leírt módot követem (és nekem bevállt). A spárga főzésére külön szűrős hosszú falú, szűk dupla edényeket is lehet már kapni. Nagyon kényelmes, de megkérik az árát. Ha nincs megteszi egy nagy fazék (magasfalu). A vízbe teszek cukrot, csavarok bele friss citrom levét és sót. Utána beleállítom a spárgát úgy, hogy a vége (a csúcsi része) kilógjon. A végének csak párolódnia kell. Az a legfinomabb része!!!!! S ha elég magas az edény akkor fedőt is teszek rá így előbb megfő, illetve a vége előbb megpárolódik. Érdemes is lefedni már a szagok miatt is. Biztos hogy az egész konyha spárgaszagban fog úszni. Amúgy elég kb vastagságtól függően 10-20 perc. Akkor jó amikor már annyira „összemegy”, hogy a szoros kötés meglazul s kicsit meghajolnak alatta a spárgák. (magyarán megpuhultak). Késsel is ellenőrizhetjük. Utána csak le kell szűrni, s a madzagot elvágni.
A spárga főzőlevét is fel lehet használni levesek ízesítéséhez.

Mire jó a spárga?

Nagyon ajánlott kismamáknak a magas folsav tartalma miatt. Persze terhességet megelőzően is, hogy a folsavraktárakat feltöltsük. Illetve B6 vitamint is tartalmaz, s alkalmazzák a várandósság elején fellépő hányinger csillapítására. Tudnunk kell, hogy ajánlják bizonyos szívbetegeknek is vízhajtó hatása miatt, illetve artéria tisztító hatása miatt is. Hát igen többször kell mosdóba menni egy spárgavacsora után! Rostban is nagyon gazdag, így segíti az emésztést és a bélrendszert is tisztítja illetve csökkenti a koleszterin szintet. 
Ami viszont néha ellene szól, s sok helyen nem írják, hogy megváltoztatja a vizelet szagát. Kifejezetten kellemetlen szagú lesz. 

Pár egyszerű recept

Az olaszok legegyszerűbb és legelterjedtebb receptje
Spárga és főtt tojás
A fent leírt módon megfőzzük a spárgát, s csinálunk mellé főtt tojást is. Majd egy tányérra tesszük a spárgát mellé a feldarabolt főtt tojást és a spárgát meglocsoljuk oliva olajjal, pici sóval és borssal. Itt néha tesznek rá pár csepp balzsamecetet is. S kész is az étel. Létezik olyan változata is, hogy még tesznek mellé reszelt tormát is, s így eszik. Hívei a gyors konyhának, s nem bonyolítják túl az elkészítését. Ráadásul minél kevésbé főtt vagy sütött egy étel, annál jobban megőrzi a vitaminokat, ásványi anyagokat. 
Én csak simán olivaolajjal, sóval, borssal eszem tojás nélkül! De a férjem olasz lévén a fent leírt klasszikus recept szerint fogyasztja.
Spárgakrémleves
A megtisztított spárgát (kb 10 szálat) kb 3-5 cm-es darabokra vágom és 2 megpucolt darabokra vágott krumplival felteszem főni (cukros, citromlés, sós vízbe). Egy picivel több vízbe hogy mindezt ellepje. Hozzáteszek egy pici Vega Mix fűszerkeveréket is. Akinek van kész húslevesalapja azzal is felteheti főni. Amikor már minden megpuhult és ki szoktam halászni belőle a spárga végeket és félreteszem. A többit botmixerrel összeturmixolom, megkóstolom, ha kell még sózni akkor pótlom. Egy serpenyőben, vagy sütőben kenyérkockákat pirítok.
Magát a levest tálaláskor meghintem a spárga félretett finom végével, kenyérkockákkal és parmezán sajtot reszelek rá. (a sajt és a kenyérkockák el is hagyhatók!)
Rántott spárga 
Spárgát tisztítás után sózzuk, borsozzuk, s a szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük.
Csőben sült spárga 
Mialatt főzzük a spárgát bekapcsolom a sütőt 220 fokra. Egy jénai tálat kivajazok és kimorzsázok. A megfőtt spárgát belefektetem, s meglocsolom natúr joghurt-tojás, só és reszelt sajt keverékével. A tetejére hintek még egy pici zsemlyemorzsát és megint reszelt sajtot. A sütőt lejjebb veszem kb 180 fokra, s 10 percig alufólia alatt sütöm, majd leveszem s másik 10 percig nélküle, amíg a sajt meg nem pirult. 

Még mire használhatjuk

Tehetjük feltétként pizzára, főtten belekeverhetjük salátákba, sokan a sima tojásrántottába keverik a megfőtt darabolt spárgát s így készítik el az omlett, csinálnak belőle raviolit (azaz olasz töltött tésztát, amit spárgakrémmel töltenek, s vízben kifőzik), lehet spagettihez is keverni, illetve aki szereti húsok mellé köretként, vagy nagyon finom a spárgás rizottó is! De itt a rizs minőségére kell nagyon figyelni (mivel Magyarországon nincs még meg a rizsfogyasztás minőség szerinti kultúrája, illetve nem is olcsó!).

24 április 2012

 


Aviva Módszer Zala ADÓSZÁM 66765820140
credits