Aviva Gabriella Steiner szavai a menstruációról: RENDNEK KELL LENNIE!

Azaz rendszeresnek, minden hónapban „elviselhetőnek”.Neked melyik típusú a menstruációd?

Az átlagos menstruáció ideje elég tág határok között mozoghat. Senki nem mondja, hogy már pedig annak 28 naposnak kell lennie. A lényeg hogy körülbelül pár nap eltéréssel mindig ugyanakkor jöjjön meg. Tehát átlagosan 25-35 nappal számolhatunk s ebből vonva középátlagot jön ki a 28 nap.

 

Hogy meddig tart?

Az szintén ilyen eltérő lehet. 3-7 nap között, s a mennyiségét nem szokták nagyon leírni de 28-80 ml között is lehet.

 

 

Ezt a természetes ciklus szabályozást nagyban megváltoztathatják különböző okok, mind lelki (anorexia, bulimia), mind testi (főleg hormonális tényezők, élsport, központi idegrendszer jó és rossz indulatú daganatai, súlytöbblet, petefészek problémák). Sokszor a vérzészavar az első jele a szervezet túlterhelésének. Ha a megszokottól tartósan eltérő a menstruáció érdemes orvosolni a problémát, s nőgyógyászhoz fordulni, aki segíthet felderíteni a probléma okát s orvosolni. Emellett persze léteznek alternatív kiegészítő megoldások is, mint az Aviva torna, gyógyteák, fürdők, főzetek, teák, táplálék kiegészítők, méregtelenítő kúrák, krémek főleg progeszteron tartalmúak, jóga, hastánc, homeopátia, Bach virágterápia, Schüssler-sók, családállítás, meditáció, légzőgyakorlatok, akupunktúra, akupresszúra, meridiántorna, stb.

 

Menstruációs zavarok a vérzés ideje szemszögéből

 

Polimenorrea: azaz túl gyakori vérzés, mely 25 napnál rövidebben ismétlődik. Azaz előfordulhat hogy egy hónapban kétszer is megjön! Nagyobb vérzésmennyiséggel is járhat, s elég gyakran a sárgatest hormon gyengeséggel társul s alapja lehet egy meddőség kialakulásának.

 

Oligomenorrea: ellentéte az előbbinek azaz kevés, ritkán van vérzés akár 36 napot meghaladóan, de ki is maradhat, elmaradhat a vérzés. Gyakran felborult hormonháztartást találunk itt is.

 

Ha a két fenti tünet ritkán fordul elő (egyszer egy évben) akkor gyakran a stresszes életmód lehet a magyarázat (munkahelyi, anyagi problémák, családi krízisek, válás, halálesetek, de egy erős vizsgadrukk, utazás is befolyásolhatja). Ilyenkor nem kell beavatkozni terápiákkal, amint az élethelyzet megoldódik a szervezet természetes egyensúlya is helyreállítódik.

Viszont, ha rendszeresen fent áll a probléma a hagyományos orvostudomány egyből a hormonális tablettákat hívja segítségül, (fogamzásgátlók, minipill, tapaszok, hüvelygyűrű stb.) amelyek külsőleg tartják fent az egyensúlyt (általában mesterségesen, s amint elhagyják a hölgyek e tablettákat a végkimenetel kétséges, van hogy helyreáll a vérzés, van hogy akár rosszabbodik, vagy visszatér az eredeti probléma!)

 

A vérzés mennyiségében fellépő problémák

 

Hipomenorrea: nagyon kevés menstruációs vérzés. Általában a 20 ml alatti mennyiséget értik, szintén felborul hosszú időre a hormonális egyensúly a diagnózisa. Gyakran bebizonyosodik, hogy már a változó kor előtt is fent állt. Főleg a változó kor közeledtével elég gyakori, ill. nőgyógyászati beavatkozások után is (pl. a méhnyálkahártya felfrissítésekor közismertebb nevén kaparáskor), ill. különböző méhszövetében lévő összenövésekkor, de okozhatja szoptatás, vagy utána lévő állapot, peteérés-, tüszőrepedés elmaradása, gyulladások stb.

 

Hipermenorrea: túl sok a menstruációs váladék (általában 80 ml felett), nagyobb vérrögök kísérhetik. Okai között a felborult hormonális egyensúly található akár a pajzsmirigy is közrejátszhat, de a méh jóindulatú daganatai is. Pl. a méhben mióma, polip, fibróma növekszik amely egy idő után nagy mennyiségű vérzést produkál. Ugyanígy egy nem tudott várandósság, ami vetéléssel végződik (pár hetes embrionális korban), vagy tudott vetélés, amely súlyos vérzésig fokozódhat. Endometriózisnál szintén találhatunk nagy mennyiségű mentsruációt amely fájdalommal is társulhat. De a méhen beüli hormonális fogamzásgátlók (spirál), melyek „gyulladást” tartanak fent a méhüregben szintén provokálhatnak nagy mennyiségű menstruációs váladékot, ill véralvadási zavarok is ismertek, mint okok. Fő problémája: vashiány alakulhat ki!

Vérzészavarok: Két menstruáció között megjelenő köztes vérzés (barnázás). Ha egyedi esetről van szó akár pszichés problémák (vizsgadrukk, akár esküvő), de ha rendszeressé válik szintén a hormonális egyensúly felbomlása lehet mögötte, vagy polip a méhnyaknál, esetleg ciszták a petefészekben. De akár fogamzásgátló szedésekor az első három hónapban, ilyenkor javasolt más dózisú hormonális tabletta.

 

Amenorea: Nincs menstruáció. Megkülönböztetünk elsődlegest, ha soha nem is volt menstruációja. Általában 16 éves korig meg kell jönnie ha mégsem szervi vizsgálat javasolt. Gyakran hormonzavarok, kromoszómaeltérések, vagy a nemi szervek elváltozásai (összenőtt szűzhártya, sövények, fejlődési rendellenessége a nemi szerven, méhen, petefészkeken.)

 

Ha 3 hónapnál nem régebb óta hiányzik akkor másodlagos vérzéshiány: Elsődleges ok lehet várandósság, szoptatás ill. változó kor (klimax vagy menopausa), ha ezeket kizártuk akkor szintén hormonháztartás felborulása lehet, mint a PCOS, sárgatesthormon hiánya, elégtelensége, de lelki okok is állhatnak mögötte. Vizsgadrukk, stressz, munkahelyi magas elvárások, étkezési problémák (anorexia nervosa, bulimia), intenzív sportolás (atléták, testépítők, de akár balerináknál is hiányozhat), gyors és erőteljes fogyás. Ha hosszú ideje fenn áll az agyalapi mirigy hormontermelésének károsodása is állhat mögötte (pl. tumor, bevérzés, trombózis, oxigénhiány). De pl. okozhat ösztrogén hormon hiányt petefészek eltávolítás. Melynek mellékhatásaként súlyos csontritkulás is felléphet. De ugyanúgy nem szabad elfelejtenünk a pajzsmirigy működésének elégtelenségét (alul vagy túlműködéskor), ill. a mellékvese megbetegedését, kimerülésére is gondolhatunk.

A külső ösztrogén hormon adásáról már megoszlanak a vélemények. Régebben gyakori és bevett gyakorlat volt külsőleg pótolni, de ma már egyre több kutatás szól arról, hogy hosszú távon mellrákot provokálhat a mesterségesen adott ösztrogén.

 

Fájdalmas menstruáció azaz dysmenorrhoea: Ha már az első menstruációtól kezdve fenn áll s fájdalomcsillapítókra, görcsoldókra jól reagál akkor elsődleges dismenorreáról beszélünk. Gyakran hormonális fogamzásgátló szerekkel orvosolják.

Másodlagos dysmenorreára jellemző hogy minden előjel nélkül rosszabbodik, megváltozik a jellege pl. régebben első napokra volt jellemző s most végig, vagy inkább áttevődik az utolsókra. Érdemes kivizsgálni, mert akut gyulladást is jelezhet, endometriózis, cisztákat a petefészekben, miómákat, fibrómákat a méhfalban, méh üregében.

Alternatív megoldásai az alhas melegítése, jó tapasztalataim vannak az Aviva torna módszer Egyszerű módszer 18 gyakorlatából a 4-es, 6-os láblendítéses gyakorlatokkal, ill. a Z-üléssel. Szépen bemelegíti a medence szerveit, petevezetékeket, kimozgatja és megnyújtja őket, segíti beindítani a keringést, s ezáltal oldja a görcsöket, fájdalmat.

De kipróbálhatunk gyógyteákat is mint pl. a palástfű, libapimpó, poloskavész, barátbors, acsalapu, cickafark, görögszéna.

 

 

16 szeptember 2014