Aviva nap 2012 június 26.

 

Dr. Kovács Zoltán szülész-, nőgyógyász előadása   (www.termeszetesnogyogyaszat.hu)

 

Természetes nőgyógyászat

 

Manapság nagyon divatosak a különféle táplálék kiegészítők. Röviden nézzük meg, hogy melyek azok amelyek a nőgyógyászat (megelőzés) is fontosnak tarthat.

 

ALGÁK

 

Agar-Agar

 

Hogyan működik:

Áthalad a bélrendszeren, s felszívja a káros dolgokat (baktériumok, gombák, vírusok). Ezért természetes béltisztítónak is használhatjuk.

 

Mit tartalmaz:

Mindenféle tengeri alga jódban gazdag.

 

Kinek ajánlatos:

Megelőzés képp szinte mindenkinek. De különösen jó PCOS-ben szenvedőknek.

 

Hogyan használjam:

3X1 evőkanállal a legjobb szárazon megrágni, majd inni rá. Főleg két étkezés között vagy jóval az étkezések előtt (legalább 1 órával).

 

Chlorella és Spirulina

 

Mit tartalmaz:

Vasban, magnéziumban, béta karotinban és hasznos klorofilban gazdag.

 

Kinek ajánlatos:

Főleg a májműködéshez járul hozzá.

 

Telítetlen zsírsavak (omega3, linolsav, lignán stb.)

 

Miben van:

Legtöbb a lenmagban található. 53%-a omega 3 zsírsav, de tartalmaz úgynevezett lignánokat. Van még a spirulina algában, kendermag olajban, lengmagolajban, dió és tökmagolajban. Legjobb a bio minőség (hidegen sajtotl fénytől és hőtől mentes körülmények között, mivel hamar sérül.)

 

Hogyan működik:

Segíti a fehérjék felszívódását. És fontos antiösztrogén hatása van!

 

Kinek ajánlatos:

Ajánlható akinek erős, fájdalmas, és bő, elhúzódó menstruációs vérzése van. Jó még székrekedésre is, mivel nyákosít. Endometriózisra, miómákra, férfiaknál prosztata problémákra. Sárgatest hormon elégtelenségkor. Minden olyan kórképre, ahol magas az ösztrogén szint. A lignánok semlegesítik a túl sok ösztrogént. (Működik xenoösztrogének esetén is!) A lecsökkent ösztrogén hormon ellensúlyozására a szervezet megemeli a sárgatest hormon –a progeszteron- szintjét. Ezt ellensúlyozni kiváló a lenmag. A krémek sem rosszak, de nem a szervezetünk állítja így elő, jobb, ha természetes módon kerül be. Aviva torna is hatásos a fenti problémákra.

 

Hogyan használjam:

8 órára beáztatjuk vagy ledarálhatjuk kávédarálón, vagy turmix géppel (mivel így tud a zsírsav felszívódni belőle), s 3-4 kanállal belekeverhetjük főzelékbe, vagy nyersen is fogyaszthatjuk. Ha nem rágjuk szét akkor áthalad a bélcsatornán szinte változatlanul. Készíthetünk belőle lenmag lisztet is, de csak frissen ajánlatos, amennyit épp elfogyasztunk.

A legjobb, hogy a beáztatott lenmagot joghurtba vagy túróba keverjük, hozzáadunk még lenmag olajat, egy pici erős paprikát és salátával esszük. (Így segíti a joghurtban vagy túróban lévő fehérje felszívódását.)

Aviva nap Budapest Városliget 2012. jún. 26.

 

04 július 2012