Könyv ajánló: Dr. Filippo Ongaro: Úgy egyél, hogy jól legyél


olaszul Dr. Filippo Ongaro: Mangia che ti passa


Nem szoktam másnak reklámot csinálni, de ebben az esetben kivételt teszek. Volt szerencsém személyesen megismerni itt Olaszországban a most bemutatandó könyv íróját. Nem messze tőlünk él és dolgozik Dr. Filippo Ongaro, szerzője immár nagyon nagy sikerű könyvnek: Mangia che ti passa. Magyar kiadásban Úgy egyél, hogy jól legyél címmel jelent meg a HVG kiadó gondozásában. Fiatal kora ellenére nagyon nagy tudásra tett szert Dr. Ongaro.
Amiért nekem lényeges a könyve az a rendszer szemléletű medicina. Végre egy orvos, aki nem a betegségek szemszögéből vizsgálja a hozzá fordulókat. Vallja, hogy azok vagyunk amit megeszünk, illetve a berögzött rossz szokások okozzák a legtöbb bajt. Míg régen a fertőző betegségek pusztítottak, addig mára már átvették a vezető szerepet a daganatos betegségek, az elhízás, a magas vérnyomás, magas vércukor, s hogy a magas koleszterinszintet már ne is említsük.
Esetek alapján mutatja be, ki hol hibázik az életmódjában és a táplálkozásában. Tanácsot ad, hogyan tápláljuk gyermekeinket. Mindezt teszi úgy, hogy a legmodernebb kutatásokat ismerteti. Az élelmiszerek génekre (génkifejeződésre) gyakorolt hatását magyarázza. Magyarán étrendünk változtatásával nagyon sokat tehetünk a daganatos betegségek ellen. Elutasítja a sima fehér lisztet, finomított cukrokat, s nagyon kevés húst javasol. Érthetően elmagyarázza a savasodás lényegét. Hogy hogyan lehetne megelőzni a csontritkulást. (Pl. a savasság csökkentésével, mivel a szervezet igyekszik fenntartani a pH egyensúlyt, ezért a csontból kálciumot és D vitamint von el, s így a csontok törékennyé válnak.) Persze nem felejti el megemlíteni a rendszeres mozgást sem! Tudom, nem találta fel a spanyol viaszt, de így egyben rendszerezve, konkrét esetekkel alátámasztva, érthetően nagyon jónak tartom Dr. Ongaro könyvét.
Aviva torna oktatóként és egészségtan tanárként jó szívvel tudom ajánlani a könyvet, mivel amikor órát tartok mindig kérdezik, de akkor mit és hogyan egyek? Hogyan kellene változtatnom? A tornán sajnos nincs mindig mód és idő elmagyarázni mindent részletesen, ezért is ajánlom ezt a könyvet és persze az Aviva módszert.


Könyves Ildikó
www.avivazala.hu

30 január 2012