Beszámoló az Endometriózis világnap Zalaegerszegi rendezvényéről

2019. február 28.

 

Idén ismét megrendezésre került a Salamon Adrienn által létrehozott Női Egészségért Alapítvány (https://noiegeszsegert.hu/) rendezésében és szervezésében az Endometriózis világnap Zalaegerszegen.

 

Mottója

 

A fájdalmas menstruáció nem normális! Míg 2018-ban előadóként, addig 2019-ben kíváncsi résztvevőként vettem részt a programon. Különösen fontosnak tartom, hogy részt vegyünk az ilyen jellegű rendezvényeken, mert a témák és előadók nagyon érdekesek voltak és az Aviva torna minőségi oktatásához fontosnak tartom, hogy folyamatosan mi oktatók képezzük magunkat.

Az első előadó egy kedves Avivásom volt Kispál-Szipőcs Tímea, aki endometriózisban érintettként mesélt a betegséggel való szembenézéséről, megküzdéséről és most boldog édesanyaként ült velünk szemben. Nála már IV-es stádiumban volt az endometriózis amikor végre érdemi kezelést kapott (műtét).

endo20191 (gallery)

Utána Dr. Dobó Noémi a SOTE Baross utcai telephelyéről (MedEnd http://www.medend.hu/) tartott előadást egy nagyon fotnos dologról, hogy a csokoládé cisztákat hogyan lehet minél kíméletesebben eltávolítani úgy, hogy a reproduktív állományt (petefészkeket) megőrizzék.

endo20192 (grande)

Budapesten Dr. Bokor Attila nőgyógyász (www.medend.hu) illetve Pécsett Dr. Koppán Miklós nőgyógyász és Dr. Orbán Lajos sebész (Nagykanizsa) teamje specializálódott legjobban az endometriózisra és annak kíméletes műtéti eltávolítására. (www.endendo.hu)

A program Liszli Erika dietetikus, személyi edző folytatta. Kifejtette, hogy a táplálkozásnak milyen nagy szerepe van a termékenységben. Szavai egy az egybe rárímeltek az Aviva tanfolyamokon elhangzottakkal. Minél kevésbé feldolgozottat, évszaknak megfelelőt, megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje, vitamin tartalmút. Jódban és D-vitaminban gazdagot fogyasszunk. Csökkentsük a glutén bevitelt, mindemellett a tehéntej teljes elhagyása javasolt. (https://www.zaol.hu/sport/aranya-utan-es-elete-elso-vilagbajnoksaga-elott-1838700/)

endo20193 (grande)

És hogy a mozgás se maradjon ki Hénis Fruzsina jógaoktató (Yoga Mea Studió Zalaegerszeg)  a jóga spirituális és mozgásos részéről beszélt. (https://www.localgymsandfitness.com/HU/Zalaegerszeg/286137924910614/YogaMea-Zalaegerszeg) A programot Dr. Bús Dorottya szülész-nőgyógyász zárta a zalaegerszegi kórházból. Üdvözölendő, hogy egy női nőgyógyász beszélt a minket érintő problémákról.

 

Köszönöm Salamon Adriennek a programokat és kíváncsian várom a jövő évi rendezvényt.

 

Program Zalaegerszeg 2019. február 28.


17:00-17:10 Köszöntő
Balaicz Zoltánné - fővédnök
Salamon Adrienn - Női Egészségért Alapítvány, elnök

17:10-17:30 Éntörténetem
Kispál-Szipőcs Tímea

17:35-17:55 Csokoládé ciszta műtéti eltávolítási lehetőségei, fókuszban a petefészek épségének megőrzése melletti technika
Dr. Dobó Noémi - szülész-nőgyógyász, Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Baross utcai telephely, MedEnd
http://noiegeszsegert.hu/portfolio-item/dr-dobo-noemi/

18:00-18:20 Termékenység támogatása étkezéssel
Liszli Erika - dietetikus, személyi edző

18:25-18:45 A női jóga szervi és lelki hatásai
Hénics Fruzsina - jógaoktató

18:50-19:10 Az endometriózissal kapcsolatos lehetőségek Zalaegerszegen
Dr. Bús Dorottya - szülész-nőgyógyász, Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Szülészet-Nőgyógyászat

04 március 2019

 

KAPCSOLAT

bővebb információért hívj! 06-30/3852881


írj emailt

Facebook Fan Page       Wikipedia