Inzulinrezisztencia, vércukor értékek, PCOS és Aviva torna 1. rész

 

Megpróbálom alaposan körbejárni a témát, mivel amióta tartom az Aviva tornát Zala megyében illetve online és Olaszországban azóta egyre többször keresnek meg a hölgyek és párok PCOS-el és inzulinrezisztenciával. 2011 körül inkább csak a PCOS-s hölgyek jöttek, aztán átfordult és elkezdték emlegetni az inzulinrezisztenciát is. De mi is ez az egész? Nézzük csak meg jobban egy kicsit.

 

Az inzulin egy hormon, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigetek ß-sejtjei állítanak elő és a vércukor egyensúlyáért felel a vérben. Normál esetben 3,3-6,1 mmol/l érték között tartja. Étkezésekkor az emésztőrendszer a szénhidrátot glükózzá bontja le és megjelenik a véráramban és eljut a sejtekhez. A megemelkedett vércukorszint hatására az inzulintermelés is fokozódik a fent említett hasnyálmirigyben. A vérből a vázizomzat sejtjei, a zsírszövet és a máj sejtjei felveszik a glükózt és ezzel csökken a vérben a vércukorszint.

Tehát amit megeszünk az a vérben vércukorszint emelkedést okoz ami beindítja a hasnyálmirigyet, hogy termeljen inzulint és újra állítsa vissza a vércukor értéket a normál sávba. Ha tehát folyamatosan eszünk (nem csak főétkezéskor, hanem közötte – nasik, péksütemények, gyümölcs stb akkor emiatt a folyamat miatt gyakrabban leszünk éhesek és máris egy ördögi körben vagyunk. Ezért a hasnyálmirigy Béta sejtjei a fokozatos termelés miatt kezdenek kifáradni és a hasnyálmirigy nem tudja hosszútávon normális tartományban tartani a vércukrot.

 

De mi is ez a tartomány?

Csökkent glkükóztoleranciáról (IGT) beszélünk ha a 2 órás (120 perces) érték 7,8 fölött van.

 
Vércukorszint értékek és a HOMA

fitt-mama (medio)

Egyre gyakrabban emlegetik a HOMA értéket, de lássuk mi is ez:

 

Számítása: Éhgyomri vércukor és az éhgyomri inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel). Az érték alapján megállapítható az IR gyanúja, hiszen 2 felett már mindenképp fellelhető a hajlam, ám a diagnózishoz kevés (általában 4 felett mondják ki az IR-t).

Az IR gyakori tünetei

 • menstruációs zavar

 • meddőség

 • fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken

 • hajhullás

 • zsíros, pattanásos bőr

 • túlsúly (elsősorban hasi elhízás)

 • fáradékonyság

http://www.bodoandi.com/gondolataim/10-lepes-ha-inzulinrezisztens-vagy/

 

https://www.endokrinkozpont.hu/inzulinrezisztencia

Tanácsok PCOS esetén

 • Végezd rendszeresen az Aviva tornát hetente háromszor!

 • Ne aludj oldalt vagy hason fekve. Figyelj a testtartásodra!

 • Életmód, táplálkozás a legfontosabb, mert az inzulinrezisztenciát meg kell szüntetni: étrend, rendszeres testmozgás és orvosi kontroll mellett

 • PCOS esetén javasolt felváltva végezni egyik nap intenzíven az Egyszerű Módszert, majd következő nap az ovulációs gyakorlatsort - ha nem végez más sportot.

 • Ha végez bármi más kardio mozgást, mert létfontosságú az anyagcserét gyorsítani pl fut, akkor heti 3x javasolt az Egyszerű Módszert tornáznia.

 • Mindenképpen változtatnia kell az étrenden és életmódon, mert az IR már a cukorbetegség előszobája.

 • A PCOS jellemzője, hogy nincs rendes ovuláció, sőt sok esetben már menstruáció sem, ezért kell több fronton elindítani a változtatást, a torna önmagában nem elég.

Endometriózis: 

2019- Ajánlott olvasnivalók endometriózis esetén:

https://endosegito.hu/aviva-

https://endosegito.hu/aviva-

 

https://endosegito.hu/a-mutet-

https://endosegito.hu/a-mutet-

 

Endo diéta:

 https://endosegito.hu/

 

Endo életmód program:

https://endosegito.hu/

 

 

PCOS- összetett betegség, nem tipikusan nőgyógyászati, hanem egyszerre belgyógyászati, endokrinológiai, azaz hormonális elváltozás okozza a tüneteket.

 

Ajánlott olvasnivalók PCOS esetén:

Alica Vitti: Női kódhttp://www.elixirbolt.hu/hu/  

Marjoline Dubbers: Hormonkontroll - gyönyörűen leírja az IR kialakulását, ami a PCOS egyik kísérő tünete. 

 

Folyt. köv.

 

 

08 szeptember 2019

 

KAPCSOLAT

bővebb információért hívj! 06-30/3852881


írj emailt

Facebook Fan Page       Wikipedia