Park Könyvkiadó

Michael F. Holick, PhD MD: A nélkülözhetetlen D-vitamin

 

Napjaink egyik felkapott és egyre kutatottabb témája lett a D-vitamin. Hogy miért is? Erre ad választ a Park Kiadónál nemrég megjelent könyv. Volt szerencsém elolvasni (úgymint a Kína- tanulmányt -amiről már régebben írtam és ajánlottam), s sok hasznos s eddig már általam is sejtett dologra kaptam választ. A szerző mondhatjuk úgy is, hogy feltette az életét ennek a vitaminnak a kutatására, az egészségfejlesztésére, a régi ajánlások megváltoztatására stb.

Kedvcsinálóként lássuk milyen fejezetekből áll a könyv:

 

 

Az első részben „Életünk fénye és az egészség hormonja” címmel foglalja össze mindazt amit eddig tudni lehetett a D vitaminról.

Fejezetei:

-Mi az a D-vitamin? (Hormon vagy vitamin?)

-Halak, algák, dinoszauruszok, gyíkok és ön (A D-vitamin evolúciója és a napfény tudománya)

-A kemény testűek (A D-vitamin varázslatos hatása az izmok és a csontok egészségére)

-Utazás a világ körül (Hasonló-e a gyakori halálos betegségek, például a rák és a szívbetegség előfordulásainak földrajzi eloszlása?

-Az immunitás felismerése (A D-vitamin lenne a szervezet kórokozók és autoimmun betegségek elleni titkos fegyvere?)

-Értelem és érzelem (A fény hatása a hangulatra, a szellemi állapotra és a közérzetre)

-Ön is hiányt szenved? (Gyors önteszt a hiány mértékének megállapítására)

 

Második rész: A D-vitamin-szint helyreállításának három lépése

 

-1. lépés: Hadd jöjjön be a napfény! (Ésszerű napozással az optimális egészségért)

-2. lépés: Több kalciumot a csontba! (A kalcium és a D-vitamin dinamikus kettőse sokat javíthat az életünkön)

-3. lépés: D-vitamin-pótlás, biztonságosan (Hogyan érdemes D-vitamin-készítményeket szedni?)

 

-Különleges kezelések (A D-vitamin-hiány egyéb okai)

-A túlzott védekezés trónfosztása (Újabb óriási ugrás az orvostudomány és az emberiség számára)

-Kérdések és válaszok (Ez is, az is és néhány emlékeztető)

 

Aki rendszeresen követi és olvassa az általam publikált cikkeket, előadásokat, az hamar rájön a globális összefüggésre. Miért van az, hogy a 60-as évek előtt jóval kevesebb volt a tumoros megbetegedés (s hogy a D-vitaminhoz is kapcsolódjak – pl. a rosszindulatú bőrrák?), amikor nagyszüleink, dédszüleink szinte egész nap a napon dolgoztak napvédő szerek nélkül? Már Antal Vali is feszegette ezt a témát, s felhívta a figyelmet, hogy a nap a barátunk, nincs szükségünk kőolajszármazékból előállított krémekre, hogy megvédjük az egészségünket! Sőt ellenkezőleg így betegszünk meg.

A könyvben a szerző pontosan ezt támasztja alá. Az utóbbi évek statisztikáit átböngészve azt az összefüggést találta, hogy nagyobb esélye van valakinek a rosszindulatú bőrrákra, aki irodában napfénymentes helyen dolgozik, mint aki kint a szabadban tartózkodik, s esetleg nem is használ semmiféle fényvédő krémet. Érdekes ugye?

Szerinte jóval veszélyesebb teljesen elkerülni a napot, mint rendszeresen, de mértékkel napozni.

Úgyhogy használjuk ki még az őszi nap sugarait, s töltsük fel raktárainkat D-vitaminnal (a szerző megjegyzi, hogy a nap által elért D-vitamin szint elraktározódik, míg a hatás táplálék kiegészítőkkel sokkal rövidebb ideig tart.)

Hogy mit is lehet megelőzni vagy csökkenteni ha elegendő a vérben a D-vitamin szint?

-I-es típusú cukorbetegséget, sclerosis multiplexet, Crohn-betegséget, fertőzéseket, magas vérnyomást, vastagbél,- végbél-, petefészek-, prosztata- és emlőrák kockázatát, reumás ízületi gyulladást, PMS szindrómát, ínygyulladásokat, foghullást, izmok erejét, depressziót, skizofréniát, alzheimer-kórt és demenciát, alvászavarokat, meddőség bizonyos eseteit (Aviva tornával kiegészítve egy kis napfürdő sosem árt - sőt!!!) stb. stb.

De mivel a téma nem ilyen egyszerű, így mielőtt rohannánk a patikába beszerezni a vitamint egyszerűbb ha elolvassuk a könyvet hiszen minden fontos információt, választ megtalálhatnak Michael F. Holick: A nélkülözhetetlen D-vitamin c. könyvében (pl. mennyi a vérben a D-vitamin szint, mikor menjünk a napra és mennyi ideig, mi van akkor ha valaki gyógyszereket szed, vagy valamilyen betegsége van....) A könyv akár hasznos ajándék is lehet szeretteinknek. S utána már a D-vitamin a nap által INGYEN VAN!!!

A könyv 352 oldalas, megvásárolható a könyvesboltokban ill. megrendelhető kedvezménnyel a kiadó honlapján itt : http://parkkiado.hu/termek/a-nelkulozhetetlen-d-vitamin.html

03 szeptember 2012